Discussion Chair Conversation  - Fotomek / Pixabay

Individualna psihoterapija je najčešći oblik psihoterapije. Susreti s klijentima se obično dogovaraju jednom tjedno ili svakih desetak dana, ovisno o potrebama i željama klijenata. Psihoterapijski sat traje 60 minuta. Terapiju je moguće dogovoriti uživo ili online. Također je moguće dogovoriti terapiju na njemačkom jeziku. Radi se po principima Gestalt psihoterapije, a osim razgovora (psihoterapijskog dijaloga), koriste se prema potrebi različite tehnike kao što su asocijativne karte ili kreativne tehnike. Duljina psihoterapije (u smislu broja dolazaka) ovisi o vrsti situacije/teškoće s kojom je došao klijent i dogovara se individualno, ovisno o tijeku terapije.

Klijenti se najčešće obraćaju zbog anksioznosti, samopouzdanja, osamljenosti, problema u emocionalnoj vezi, teškoća u komunikaciji s drugima, nemogućnosti ostvarenja veze, problema na poslu ili obiteljskih situacija. Radimo samo s odraslima. Česti klijenti su nam liječnici, psiholozi, edukanti psihoterapije, sportaši te poslovni ljudi iz tehničkog područja.

Sama psihoterapija se odvija u ugodnom, mirnom i opuštajućem prostoru. Parking je osiguran i ne naplaćuje se. Termini se dogovaraju unaprijed. Moguće ih je dogovoriti tijekom radnog tjedna prijepodne ili popodne, ovisno o konkretnom danu i popunjenosti rasporeda.

Ukoliko klijent otkazuje dolazak unutar 24 sata prije dogovorenog termina ili ne dođe na dogovoreni termin, dužan je platiti propušteni termin jer je terapeut rezervirao vrijeme za tog klijenta i nije bio u mogućnosti ponuditi taj termin ostalim klijentima. Ukoliko terapeut otkaže termin unutar 24 sata prije dogovorenog termina, za sljedeća dva susreta klijent ostvaruje 50% popusta.

Klijent uvijek ima pravo napraviti stanku u psihoterapiji. Tada je važno da to unaprijed najavi psihoterapeutu kako bi se dogovorio završni susret. Isto vrijedi za situaciju kada klijent želi završiti psihoterapiju. Najava je važna kako bi se zaključio postojeći proces psihoterapije i kako situacija ne bi ostala “otvorena” i nedovršena. Završni sat je sastavni dio psihoterapijskog procesa. Cilj psihoterapije je da klijent ovlada vlastitim resursima kojima će se u budućnosti koristiti kako bi si pomogao te da, nakon terapije, bude kvalitetan oslonac samome sebi.

Odgovore na najčešća pitanja u vezi psihoterapije možete pronaći ovdje.

Gestalt psihoterapija

Gestalt psihoterapija pripada u humanističko orijentirane psihoterapije. Dolazi od njemačke riječi Gestalt, što znači oblik ili cjelina. Osnovna postavka je promatranje pojedinca kao integrirane cjeline koja ima potencijal za razvoj. Gestalt pomaže klijentu u boljem uspoznavanju samog sebe i bavi se proradom nedovršenih poslova. Posebna se pažnja usmjerava na odnos terapeuta i klijenta.

Svrhe terapije su kontakt, sposobnost za uspostavljanje odnosa, povećanje životnog veselja i energije te bolje upoznavanje sebe i svojih potreba. Cilj je da klijent tijekom terapije otkrije vlastite resurse koji će mu pomoći u prevladavanju daljnjih životnih izazova.