Woman Office Post Its Notes Window  - magnetme / Pixabay

ZAŠTO JE PSIHOTERAPIJA KAO BENEFIT WIN-WIN SITUACIJA?

U posljednje vrijeme sve više kompanija nudi svojim zaposlenicima benefite vezane uz fizičko zdravlje kao što su primjerice, sistematski pregled, razne sportske aktivnosti ili sportske kartice koje omogućuju posjete teretanama, teniskim terenima ili drugim sportskim objektima. Uz fizičko zdravlje usko je vezano i mentalno zdravlje, koje je također izuzetno bitno za uspješno funkcioniranje na poslu. Psihoterapija kao benefit je win – win situacija: tvrtka iskazuje brigu o svojim zaposlenicima, a zaposlenik ima mogućnost u povjerljivom okruženju raditi na sebi, svom razvoju i suočavanju sa životnim situacijama.

Moguće je dogovoriti da zaposlenik ima pravo na određeni broj psihoterapijskih sati preko tvrtke, a ako želi nastaviti dalje rad na sebi – to financira o svom trošku.

KOJE KORISTI IMA KOMPANIJA KOJA NUDI SVOJIM ZAPOSLENICIMA MOGUĆNOST ODLASKA NA PSIHOTERAPIJU?

  • Prema European Association for Psychotherapy, osobe koji idu na terapiju imaju 49 % manje posjeta liječnicima primarne zdravstvene zaštite.
  • Psihoterapija kao benefit može podržati zaposlenikov rast i napredak, a u interesu poslodavca je razvoj zaposlenika te se posljedično razvija i poslovanje.
  • Istraživanja su pokazala da se psihoterapijom može raditi na jačanju samopouzdanja, razvoju pozitivnih emocija i povećanju dobrobiti pojedinca što pozitivno utječe na druge kolege i radnu atmosferu.
  • Zaposlenici mogu naučiti kako sami sebi pomoći u zahtjevnim situacijama.
  • Manji je apsentizam jer se psihoterapijom radi na redukciji stresa, a stres je jedan od uzroka apsentizma.
  • Briga za mentalno zdravlje je jedna od glavnih tema današnjice, osobito nakon pandemije. Stoga odluka poslodavca da se brine o zdravlju svog tima jača percepciju tvrtke kao poslodavca izbora, kao i employer branding.

DA LI SE O MENTALNOM ZDRAVLJU ZAPOSLENIKA MOŽE BRINUTI I NA DRUGI NAČIN?

Da, moguće je dogovoriti organizaciju edukacija /radionica / predavanja o mentalnom zdravlju do strane Mentea-e. Osim obrazovnog karaktera, na edukacijama se usvajaju i praktične vještine brige o sebi, wellbeing-a, jačanja psihološke otpornosti i učenja kako sami sebi pomoći u teškim situacijama.

ZAŠTO ODABRATI BAŠ MENTEU?

Ana Žele je licencirani stručnjak, diplomirala je psihologiju i nakon toga je 2007. god. završila četverogodišnji Integrativni Gestalt pri IGW Institutu u Würzburgu. Članica je Hrvatske komore psihoterapeuta i Društva Gestalt psihoterapeuta. Također ima više od 20 godina iskustva u poslovnom okruženju, koje je većinom provela u velikim korporacijama kao što su Pliva, T-Mobile, Liburnia Riviera Hoteli itd. Zbog razumijevanja poslovne atmosfere i korporativne dinamike, česti su joj klijenti manageri srednjih i viših razina.

Ana ima dugogodišnje iskustvo u izvođenju edukacija. Do sada je održala više od 300 edukacija u renomiranim kompanijama. Dugi niz godina surađuje s izdavačkim kućama te je autorica brojnih članaka za časopise (PLIVAzdravlje, Vita, Jutarnji list, Večernji list, Zaposlena itd.). Gostovala je kao stručnjak u emisijama vodećih TV kuća (HRT, RTL, NovaTV).